„Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek!” (Zsoltárok könyve 4,9)

Azt gondolnánk, hogy a béke és biztonság minden király vagy kormányzat álma. Gondoljunk csak Ezékiás királyra, aki betegségéből felgyógyulva azt a próféciát kapja Ézsaiáson keresztül, hogy hamarosan Babilon lerohanja országát, és fogságba viszik népének egy részét. „Ezékiás így válaszolt Ézsaiásnak: Jó az Úr igéje, amelyeket hirdettél. Mert azt gondolta: Akkor az én időmben béke és biztonság lesz.” (2Kir 20,19)

De vajon meddig tart a béke? Hogyan érint bennünket?  Vagy, ami többek között napjaink viharos közel-keleti eseményeit illeti, még égetőbb kérdés: mikor lesz már béke?

A Bibliát olvasva nem a háborúk és háborúk hírei jel értékűek, mert ezek mindig is voltak, hanem, ahogyan Pál fogalmaz „Amikor azt mondják: Békesség és biztonság, akkor tör rájuk hirtelen a végső romlás, mint a fájdalom a várandós asszonyra, és nem fognak megmenekülni. Ti azonban, testvéreim, nem vagytok sötétségben, hogy az a nap tolvajként lephetne meg titeket. Hiszen valamennyien a világosság és a nappal fiai vagytok, nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé.” (1Thess 5,3-5)

A világ urai teszik a dolgukat egy még nagyobb uraság vezetése alatt, aki „embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság” (Ján 8,44) Szövetségesei is teszik a dolgukat anélkül, hogy próbálnánk kommentálni vagy elemezni az eseményeket.

Hívőként, Krisztusváróként, a hívőknek is van „dolga”:

„Akkor ne is aludjunk, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok! Mert akik alszanak, éjjel alszanak, és akik megrészegednek, éjjel részegednek meg. Mi azonban, akik a nappal fiai vagyunk, legyünk józanok, vegyük magunkra a hit és a szeretet páncélját és mint sisakot, az üdvösség reménységét. Mert Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, vele együtt éljünk. Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.” (1Thess 5:6-11)

Ha valódi hitünk van, békében alhatunk és az üdvösség reménységét felöltve járhatunk a Világosság gyermekeiként.

Kis István
DET Sajtó Osztály vezető, körzeti lelkész