Százak ünneplik a Stanborough Press 140 éves kiadói szolgálatát

[Fotó: Adventista Szemle]

Egyházi vezetők és tagok újra elköteleződtek az irodalmi szolgálat missziós munkája mellett.

A Stanborough Press, az első Egyesült Államokon kívüli hetednapi adventista kiadó szeptember 8-án ünnepelte kiadói működésének 140 éves évfordulóját.

A kora reggeli sűrű köd és a kitartó szitáló eső szeptember 8-án pompásan meleg őszi napnak adta át a helyét, amikor egyházi vezetők, tagok és vendégek gyűltek össze az angliai Lincolnshire-ben, Granthamben található Stanborough Press-nél, hogy megünnepeljék a kiadó 140 éves fennállását.

Az esemény, amely egybeesett a Stanborough Press éves nyílt napjával, felhívta a jelenlévők figyelmét Isten évtizedeken át tartó állandó gondviselésére, miközben a vezetők és a szolgálattevők megújították elkötelezettségüket az Adventista Egyház kiadói szolgálatai iránt az Egyesült Királyságban és azon túl.

„140 évvel ezelőtt a Generál Konferencia egy küldetéssel hozott létre minket” – mondta Elisabeth Sanguesa, a Stanborough Press jelenlegi vezetője. „Ez a küldetés az volt, hogy Isten igéjét az Egyesült Államokon kívül, az angol nyelvterületeken terjesszük. Ez a mi megbízatásunk 1884 óta.”

Az Egyesült Királyság más régióiból utazó tagok sokasága érkezett korán, hogy megünnepeljék „a 140 éves hatást, a megváltozott életeket, a közösségek átalakulását, az embereket, akik a nyomtatott anyagokon keresztül jutottak el Jézushoz” – mondta Philip Baptiste, az Adventista Laikusok Szolgálatát és Ipartestületét (ASi) támogató szolgálat titkár- pénztárosa az évfordulós ünnepséget megnyitó imában. Baptiste a Stanborough Press által kiadott, a keresztény vezetésről szóló Leading Like Jesus (Vezess úgy, mint Jézus) című könyv szerzője.

A rendezvényen részt vettek regionális és világegyházi vezetők, köztük a Generál Konferencia (GK) Kiadói Szolgálatok segédvezetője, Stephen Apola és a Brit Unió elnöke, Eglan Brooks.

„Az irodalom eljut oda, ahová mi nem tudunk elmenni” – emlékeztette Brooks az ünnepségen résztvevőket. „Úgy gondolom, hogy Isten csodálatos ajtókat nyitott meg az irodalom felhasználásával az evangelizációra….. Úgy gondolom, hogy továbbra is ki kell használnunk a nyomtatványok nyújtotta erőforrást.”

Üdvözlet a világ minden tájáról

Videóüzenetben küldték üdvözletüket azok a világ minden tájáról becsatlakozó adventista vezetők, akik nem tudtak személyesen részt venni az ünnepségen.

„ A világnak most nagyobb szüksége van a remény és a hit üzeneteire, mint valaha” – mondta a GK kiadói szolgálatainak vezetője, Almir Marroni videón keresztül. „A jövőre nézve biztos vagyok benne, hogy a Stanborough Press továbbra is fontos szerepet fog játszani a missziónkban.”

A GK Ellen G. White Hagyaték társigazgatója, Dwain Esmond egyetértett ezzel. „Az évek során példát mutattatok az Istenhez való hűségre” – mondta. „Stanborough, a jövőd jobb, mint a múltad” – mondta a Stanborough Press vezetőinek és munkatársainak.

„Az Úrnál még mindig csodálatos tapasztalatok várnak rátok” – tette hozzá Audrey Andersson, a GK alelnöke az ünnepi beszédében, amelyben az alkalmat „Eben-ezer pillanatnak” nevezte, melynek bibliai jelentése: „mindezidáig megsegített bennünket az Úr”.

Hasonlóképpen Jeffrey Brown, a Ministry magazin segédszerkesztője, aki szintén a Stanborough Press szerzője, háláját fejezte ki a kiadó azon elkötelezettségéért, hogy a legkülönbözőbb adventista hátterű hangok is megszólaljanak. „Köszönöm, Stanborough Press, hogy haladunk a korral. Isten áldjon meg benneteket továbbra is a befogadó, kreatív szolgálatban, mert az általatok kiadott könyvek áldást jelentenek az egész világnak”.

Ted N. C. Wilson, a GK elnöke kiemelte a vállalkozás misszióvezérelt jellegét. Számára az évforduló „egy lehetőség arra, hogy lássuk, hogy Isten missziója a nyomtatott lapokon keresztül és elektronikus formában is folytatódik” – mondta. „Isten mindazokat, akik a Stanborough által készített anyagokat méltatják és használják, arra fogja használni, hogy Jézus eljövetelére felkészítsenek másokat”. Hozzátette: „Isten arra kér benneteket, hogy erősítsétek meg újra elkötelezettségeteket a kiadói munka iránt, hogy segítsétek az embereket abban, hogy Krisztussal teli, a Bibliára összpontosító irodalomhoz jussanak”.

Egy megörökített pillanat az angliai Lincolnshire-i Granthamben a Stanborough Press kiadónál szeptember 8-án tartott 140. évforduló ünnepség résztvevőiről. [Fotó: Észak-Angliai Konferencia]
Elisabeth Sanguesa, a Stanborough Press vezetője üdvözli az egyház vezetőit, a tagokat és a vendégeket az jubileumi ünnepségen. [Fotó: Észak-angliai Konferencia]
Philip Baptiste (balra), az Adventista Laikusok Szolgálatának és Ipartestületének titkára-pénztárnoka figyeli a Ted N. C. Wilson Generál Konerencia elnök által küldött videós üdvözletet. [Fotó: Transzeurópai Osztály]
Stephen Apola (jobbra), a Generál Konferencia Kiadói Szolgálatok társvezetője emlékplakettet ad át Elisabeth Sanguesának, a Stanborough Press vezérigazgatójának. [Fotó: Transzeurópai Osztály]
Eglan Brooks, a Brit Unió Konferencia elnöke arra hívja fel a vezetőket és a tagokat, hogy továbbra is használják a nyomda nyújtotta erőforrást az evangelizációra. [Fotó: Észak-angliai Konferencia]
Kevin Burton, az Andrews Egyetem Adventista Kutatóközpontjának igazgatója előadást tartott arról, hogy Ellen G. White női mivoltáról alkotott felfogások hogyan befolyásolták a szolgálatának megértését. [Fotó: Észak-angliai Konferencia]
A londoni Adventista Kórus inspiráló zenét szolgáltatott a szeptember 8-i ünnepségen. [Fotó: Észak-angliai Konferencia]
Paul Hammond, aki 1984 és 2015 között volt a Stanborough Press vezérigazgatója, elmondta, hogy véleménye szerint a Stanborough Press legértékesebb értéke a személyzete. [Fotó: Transzeurópai Részleg]
Dusanka Rancic, a Stanborough Press jelenlegi szerkesztője. [Fotó: Észak-Angliai Konferencia]
A Stanborough Press 140. évfordulójának megünneplése egybeesett az Egyesült Királyságban, a Lincolnshire-i Granthamben található létesítményeiben évente megrendezett nyílt nappal. [Fotó: Észak-Angliai Konferencia]
A Stanborough Press minden évben új köteteket ad ki, emellett a Pacific Press, a Review and Herald és más adventista kiadók által kiadott forrásokat is értékesít és terjeszt. [Fotó: Észak-angliai Konferencia]

Egy tudományos előadás

Az ünnepségen Kevin Burton vendégelőadó tartott előadást. Burton történész, aki jelenleg az Andrews Egyetem Adventista Kutatóközpontjának igazgatója. Burton arról beszélt, hogyan kezelték Ellen G. White női mivoltát mind apologétái, mind kritikusai a könyvekben és más kiadványokban, ami – mint mondta – hatással van arra, hogy miként beszélünk Ellen White-ról a nyilvánosság előtt.

Burton szerint „míg az apologéták kreatívan leplezték White női mivoltát, hogy megőrizzék a konzervatív nemi dinamikát az adventista kultúrában és a felekezeti hierarchiában, addig a kritikusok White női mivoltát arra használták fel, hogy a Hetednapi Adventizmust őrült szektaként becsméreljék”. Hozzátette: „A nemi alapú testi értékítéletek meghatározó szerepet játszottak White irodalmi pályájának különböző megítélésében”.

Minden közreműködő fontos

Burton előadása után Sanguesa emlékeztette az ünnepségen résztvevőket, hogy a kiadóval kapcsolatban álló minden egyes személy kulcsfontosságú láncszem volt annak fejlődésében és fennmaradásában. „Sokan jártak előttünk, mi csak az általuk hosszú éveken át végzett kemény munkára építünk” – mondta.

Sanguesa konkrétan megemlítette a Generál Konferencia folyamatos támogatását, valamint a Stanborough Press partnerségét az amerikai Pacific Press Publishing Association (PPPA) kiadóval és másokkal. A PPPA elnöke, Dale Galusha videóüzenetben küldte el üdvözletét.

Sanguesa külön elismeréssel szólt azokhoz, akik előtte a Stanborough Press élén álltak és szolgáltak. Ezek közé tartozott Paul Hammond (vezérigazgató 1984-2015), aki méltatta a PPPA és a Review and Herald Publishing Association támogatását az évek során. Hammond azt is kiemelte, hogy szerinte mi tette olyan különlegessé a Stanborough Pressnél való munkát. „A legértékesebb eszközünk a dolgozóink” – mondta Hammond.

Hammond ugyanakkor elismerte Isten áldásait a 140 éves történelmén keresztül. „Dicsőítem Őt érte” – mondta – “és hálás vagyok, hogy a Stanborough Press az egész világon folytatta azt a munkát, hogy olyan könyveket állítson elő, amelyek az embereket Krisztus megismerésére vezetik”.

Cikk forrása: https://adventistreview.org/news/hundreds-celebrate-stanborough-presss-140-years-of-publishing-ministry

Cikk írója: Marcos Paseggi